palettázás, raktárgépek, robotika

SSI Case Picking komissiózó rendszer

Raklapok üzletre optimalizált összeállítása az SSI Case Picking funkcióval

Az SSI SCHÄER SSI Case Picking komissiózó rendszere egy komplett és modulárisan bővíthető megoldás egységrakományok palletázásához az adott üzlet igényeihez optimalizált formában.

A tökéletesen csomagolt raklapoknak és kocsiknak köszönhetően az SSI Case Picking használata hatékony kiszállítást biztosít az élelmiszer-kiskereskedők számára.

  • E megoldás a piac egyre dinamikusabb követelményei mellett is garantálja a szállítás minőségét. A bevált, és folyamatosan továbbfejlesztett raktári technológiáknak köszönhetően az SSI SCHÄFER intralogisztikai rendszere lehetővé teszi változatos árucikkeket tartalmazó raklapok automatikus összeállítását, az üzletekbe való kiszállításhoz optimalizált csomagolási változatokkal. A moduláris pallettázó rendszer hatékony, rugalmas és skálázható.

  • Ehhez szoftver- és szervizkompetenciánkra is támaszkodni tudunk.

  • Az SSI Case Picking komissiózó rendszer szabványosított moduljait az ügyfél követelményeihez igazítjuk. E modulok kielégítik az élelmiszeripar – a fagyasztott élelmiszereket és friss terményeket is beleértve – illetve a nem élelmiszertermék- és italipari ágazatok követelményeit, és más kényes árucikkekhez is alkalmasak.

MIKÉNT KÉSZÍTHETIK FEL RAKTÁRAIKAT ÉS BIZTOSÍTHATJÁK AZOK HATÉKONYSÁGÁT AZ ÉLELMISZERKERESKEDŐK AZ ÜZLETEK IGÉNYEIHEZ OPTIMALIZÁLT KISZÁLLÍTÁSHOZ?

A válasz: Modulárisan bővíthető, testreszabott és megbízható átfogó raktártechnikai megoldásokkal, melyek megfelelnek a piac szigorú követelményeinek.

Az intelligens SSI Case Picking komissiózó rendszer különböző rendszermodulokat kombinál az intralogisztika folyamatlánca mentén – az árubevételezéstől a komissiózáson át a kiszállításig – megbízható átfogó megoldást kínálva egységrakományoknak az üzletek igényeihez optimalizált palletázásához:

  • Raklapbontó és palettázó modulok: A raklapbontó és palettázó modulokban alkalmazott csúcsmodern robotikai alkalmazások megbízható raktári folyamatokat eredményeznek, és kíméletesen kezelik a termékek széles választékát.

  • Rendkívül dinamikus tárolási megoldások kisárutárolókhoz: A kimagasló teljesítményt ládákhoz, kartonokhoz és tálcákhoz egyaránt alkalmas, rugalmas egyszintes szállítójárműves rendszerek biztosítják.

  • Opció: „Áru az emberhez” elvű munkaállomások: A rendszer bármely tételhez bármikor hozzáfér – az online rendelések feldolgozásához az egyes tételek az e-kereskedelmi értékesítési csatornából is kigyűjthetők.

  • A raktári folyamatokat, az áruk áramlását és a pallettázó robotokat egyaránt vezérlő intelligens szoftvermodulok optimális eljárásokat és tökéletesen összeállított raklapokat biztosítanak.

A folyamat összes lépése manuálisan, illetve részben vagy teljesen automatizáltan is megvalósítható. Testreszabott és egyedi megoldások kialakításához a moduláris rendszer további félautomata elemekkel (pl. raklapbontó munkaállomásokkal) is bővíthető.

E szakértelmünkön alapuló intelligens technológiáink teljes mértékben és megbízhatóan integrálhatók holisztikus logisztikai folyamatokba.

  • Portfóliónkat testreszabott szervizelés és karbantartás teszi teljessé, melyek a teljes életciklus során biztosítják az intralogisztikai rendszer kimagasló teljesítményét és maximális rendelkezésre állását.

  • Moduláris kialakításának köszönhetően ez a komssiózó rendszer további rendszerekkel is kombinálható, és sokféle technológiába integrálható, különösen intelligens szoftvermodulokba. Mindez fokozza a felhasználók rugalmasságát és versenyképességét.

MEGOLDÁSUNK: A LEGKORSZERŰBB TECHNOLÓGIÁKON ALAPULÓ ÉS HOLISZTIKUSAN INTEGRÁLHATÓ, AUTOMATIZÁLT CASE PICKING KOMISSIÓZÓ RENDSZEREK

Az SSI Case Picking komissiózó rendszer egy egyedi rendszerkonfiguráció tetszőleges egységrakományok automatikus és az üzletek igényeihez optimalizált palettázásához.

A Case Picking komissiózó rendszermegoldás, melyet 2008-ban vezettünk be az üzleti szegmensek szállítási egységeinek automatikus összeállításához, számos díjat elnyert, köztük a neves MM Logistik díjjal (2008). Az SSI SCHÄFER folyamatosan fejleszti széleskörű élelmiszer-kiskereskedelmi szakértelmét.

  1. Az SSI Case Picking rendszer komplett raklapokat vesz át a szállítóktól az áruátvételi ponton, melyeket szállítórendszerrel vagy vezető nélküli szállító járművekkel (AGV-kkel) juttat el az automatizált raklapbontó állomásra. A raklapokat itt robotok ürítik le automatikusan – kompletten, vagy részben, rétegenként. E folyamat során a legkorszerűbb robotikai technológia biztosítja a termékek kíméletes kezelését.

  2. Az egységrakományok ezután rétegenként vannak pufferelve egy automatizált komissiózó raktárban, mely az SSI SCHÄFER rendkívül dinamikus egyszintes szállítójárműves rendszereit használja.

    A teljesítmény további fokozásához a szállítójárműves komissiózó raktár a 3D-Matrix Solution® intellegins raktári megoldás alkalmazásával az SSI Case Picking rendszer egyik moduljaként is kialakítható. A rendkívül dinamikus 3D-Matrix megoldás egyetlen rendszerben biztosítja a tárolást, pufferelést és rendezést. Az átmenetileg tárolt tárolók ezután a helyes sorrendben továbbíthatók a palettázó robotnak.

  3. Az SSI SCHÄFER WAMAS® logisztikai szoftverének intelligens moduljai a 3D-Matrixból kigyűjtött egységrakományoknak a rendelések raklapjaihoz automatikusan, robotokkal történő továbbításakor kiszámítják azok optimális összeállítását. A raklapokat az SSI SCHÄFER szállítórendszere vagy önvezető járművei juttatják el a kiszállítási területre.

Robotizált anyagáramlás-vezérlő és ipari képfeldolgozás

Minden robot csak annyit ér, amennyit a szoftver, mely vezérli. A szoftverrendszerekkel kapcsolatos átfogó tapasztalata révén az SSI SCHÄFER minden szükséges tudással rendelkezik e téren. A felhasználók így egyetlen forrásból hozzájuthatnak a szoftverek, intralogisztikai hardverek és az ipari képfeldolgozás optimális kombinációjához. A WAMAS® logisztikai szoftver moduljai „intelligensebbé” és holisztikus logisztikai alkalmazásokhoz alkalmassá teszik a robotokat.

A palettázó robotokat vezérlő rendszer központi eleme az úgynevezett Robot Material Flow Controller (Robotizált anyagáramlás-vezérlő / RMC), mely a 3D-s képadatok feldolgozása alapján határozza meg a robotok mozdulatait. A WAMAS® szoftvercsomag moduláris felépítésének köszönhetően konkrét igényekre szabott megoldások is kialakíthatók.

Az automatizálás egyik kulcsfontosságú technológiája a legkorszerűbb érzékelőket alkalmazó ipari képfeldolgozás, mely egyaránt alkalmazható gépek intelligens vezérlésére, raktári folyamatok automatizálására és tételek ellenőrzésére.

A minőségi kritériumokat dedikált rendszerek ellenőrzik, értékes adatokkal szolgálva a folyamatok optimalizálásához. A rendszer a termékek optimális kezeléséhez fontos összes paramétert elmenti. A WAMAS® Vision objektumfelismerő modul észleli az esetleges módosításokat, melyeket a továbbiakban „öntanuló” módon figyelembe vesz az adott tétel kapcsán.

Pack Pattern Generator, mint központi szoftvertechnológia

Az intelligens Pack Pattern Generator az egyedi specifikációknak megfelelően számítja ki a raklap optimális összeállítását, kifinomult algoritmusokat alkalmazva a képfeldolgozó rendszerekből származó információkra. A különböző kritériumok súlya az ügyfél igényein alapul:

  • Térfogat optimalizálása

  • Stabilitás

  • Bizonyos korlátozások és termékcsoportok

  • Üzletspecifikus szerkezet

Mihelyst kész a számítás, megjelenik a kiszámított raklap, így a rendelés elindítható és feldolgozható az SSI Case Picking komissiózó rendszerrel. A rendszer tételszám, lejárati idő vagy az „elsőként be, elsőként ki” (FIFO) elv szerint gyűjti ki a rendelés tételeit.

Ha az automatizált palettázás során hiba merül fel, pl. egy sérült csomag miatt, a rendelés valós időben módosított csomagolási minta szerint átrendezhető ugyanazon a raklapon, vagy – ha a stabilitás megköveteli ezt – egy új raklapra.

Az SSI Pack Pattern Generator minden egyes raklap és üzlet kapcsán lehetővé teszi a csomagolási elrendezés egyedi konfigurálását és automatikus alkalmazását. Eme intelligens, osztálya legjobbját képviselő algoritmus kiszámítja és meg is valósítja a térfogat szerint és az adott üzlethez is optimalizált és stabil csomagolási mintákat.

Az egységrakományok rendezett adagolása és palettázása elengedhetetlen a „tökéletes raklap” kialakításához. Az átmenetileg tárolt egységek a helyes sorrendben kerülnek kigyűjtésre a komissiózó raktárból, és az optimálisan rendezve továbbítódnak a palettázó robotokhoz. A 3D-Matrix megoldásnak köszönhetően mindez nem megy a teljesítmény rovására, és nem igényel más alrendszereket a további rendezéshez. A robotok gyorsan és megbízhatóan helyezik el az árukat a raklapokon vagy görgős tárolókban, az adott üzlethez előzetesen kiszámított optimális csomagolási minta szerint.

Robotika a raktártechnikában

Mire van szükség a raklapok helyes összeállításához?

A tökéletes raklap fogalma ügyfelenként eltérő lehet.
Az optimális raklap kritériumai tartozhatnak a következők:
A stabilitás optimalizálása hosszas szállításhoz rossz utakon
A térfogat optimalizálása a szállítási költségek csökkentéséhez
Adott üzlethez optimalizált csomagolás a szupermarketek polcainak gyorsabb feltöltéséhez.
A Pack Pattern Generatornak köszönhetően a csomagolási elrendezés kritériumai minden egyes raklaphoz és üzlethez egyénileg meghatározhatók, a tökéletes raklap kiszámítása pedig automatikusan történik. A raklapoknak az üzlet elrendezéséhez igazodó csomagolási sorrend szerinti kialakítása csökkenti az árufeltöltéshez szükséges gyaloglási időt – különösen nagy áruházakban – mérsékli az alkalmazottak terhelését, és optimalizálja a folyamatokat és az ügyfélelégedettséget, ezen keresztül pedig az értékesítési pontok forgalmát.

MIK AZ SSI CASE PICKING KOMISSÓZÓ RENDSZER ELŐNYEI?

A raktáron belüli anyagáramlás részleges vagy teljes automatizálása az SSI Case Picking komissiózó rendszerrel, mely a rendelések komissiózására és a különböző egységrakományok, ládák és kartondobozok palettázására is kiterjed, számos előnnyel jár, különösen az élelmiszer-kiskereskedelemben:

A raktári folyamatok automatizálása és a munkaállomások ergonomikus kialakítása révén a raktárak üzemeltetői automatizálhatják a fizikailag megterhelő feladatokat és optimalizálhatják személyzetük foglalkoztatását, kielégítve a raktár munkahelyi biztonságával kapcsolatos, országonként változó és egyes esetekben (pl. mélyhűtött raktárakban) rendkívül szigorú követelményeket.

A tételek és csomagolások automatizált komissiózása és palettázása zökkenőmentes éjjel-nappali működést tesz lehetővé. A rendszerben különböző hőmérséklettartományú (akár -30° C-os) komissiózó raktárak is kialakíthatók.

A WAMAS® intralogisztikai rendszer minden tárolási területről és állomásról rögzíti a kigyűjtött tételeket, adataikkal és lejárati dátumaikkal együtt, így az üzemeltető mindenkor átlátja készleteit, és szabadon rendelkezhet felettük.

Az automatikus tároló és komissiózó rendszerek optimálisan használják ki a tárolóhelyek területét és magasságát, mivel a betároló/kigyűjtő gépek folyosói, illetve a szállítópálya szakaszai keskenyebbek és magasabbak, mint a manuális komissiózó kocsikhoz vagy emelővillás targoncákhoz használatos állványos folyosók. A robotcellákban végzett automatikus raklapbontás és palettázás szintén helytakarékos módon történnek.

A palettázó robotok különböző raklapméreteket és rollikocsikat képesek kialakítani, stabil, a térfogat és az üzlet szempontjából egyaránt optimalizált sorrendet követve. A tárolónkénti és darabonkénti komissiózás lehetséges kombinálásával egyetlen rendszerben különböző méretű rendelések is feldolgozhatók, és az árucikkek széles választéka kezelhető és palettázható.

A tárolórendszer, a rendezés és a palettázás optimális egyensúlya révén a raktári rendszer egészében kimagasló teljesítmény érhető el, kitűnő helykihasználással.

Az optimális csomagolási minta kiszámítása, az egységek kíméletes kezelése és rakatolása, valamint a raklap zsugorfóliázása kimagasló stabilitást eredményeznek a vegyes összetételű raklapok esetében.

AZ ÜZLET IGÉNYEIHEZ OPTIMALIZÁLT PALLETÁZÁS NÖVELI A HATÉKONYSÁGOT

Az élelmiszer-kiskereskedelem mindennapos árucikkekkel látja el a fogyasztókat. A termékválaszték szélességével és mélységével, valamint az ellátás minőségével és biztonságával kapcsolatos elvárások drámai mértékben növekedtek az elmúlt évtizedben. A különböző formátumú üzletek a száraz, friss és fagyasztott termékek széles választékát kínálják, sokféle csomagolásban. Mindez a követelmények rendkívül kiterjedt skáláját eredményezi az intralogisztika és a termékválaszték kezelése kapcsán:

  • Az eltarthatóság figyelembe vétele és a tételszámok nyomon követhetősége.

  • A sok esetben sérülékeny termékek kíméletes kezelése, hogy vonzó megjelenésük elnyerje az ügyfelek tetszését az üzletben.

  • A logisztikai rendszer nagyfokú rugalmassága és hatékonysága, mely a szezonális, és néha hetenkénti akciókból fakadó, ismétlődő csúcsidőszakok miatt szükséges.

  • Polcaik gyors feltöltéséhez az üzletek a több kisebb szállítást részesítik előnyben, az igényeikhez optimalizált raklapokkal és rollikocsikkal.

  • A térfogat optimalizálása a szállításhoz.

  • Az e-kereskedelem növekvő részesedése az élelmiszeripar és a mindennapos árucikkek terén új koncepciókat tesz szükségessé a raktári logisztikában, pl. házhozszállítást vagy személyes átvételt.

  • Növekvő energia- és munkaerőköltségek, munkaerőhiány és magasabb elvárások a raktári egészség- és balesetvédelem terén.

  • A teljesítménnyel kapcsolatos szigorú követelmények és a határidők miatti nyomás az élelmiszerek logisztikájában. A mélyhűtött raktárak alkalmazottainak pl. egyéni védőeszközöket kell viselniük, és rendszeres szüneteket kell tartaniuk, hogy átmelegedhessenek.

  • A logisztikai terek emelkedő árai miatt raktárlétesítmények építésekor többek között a helytakarékosság és a férőhely optimális kihasználása is fontos szempontokká váltak.

E fejlemények tovább erősítik a részleges, illetve teljes raktárautomatizálás trendjét a kereskedelmi egységrakományok komissiózása és az egyes tételek összeállítása terén. A technológiának az élelmiszeripari logisztika összes hőmérséklettartományához alkalmasnak kell lennie, továbbá automatikusan és stabilan kell elrendeznie a változatos méretű és tömegű csomagokat a különböző raklapokon és görgős tárolókban.

CASE PICKING MEGOLDÁSOK A GYAKORLATBAN

Ismerje meg a közelmúltban megvalósult, illetve soron következő projektjeinket, köztük az SSI Case Pickinggel kapcsolatosakat:

Egyedi SSI Lift&Run technológia a Coca Cola Amatil automatizált magasraktárában

Az SSI SCHÄFER büszke a Coca-Cola Amatillal közös munkájára

Overview_asko

Grocery, Logistics, Sustainability: Customised Solution for Absolute Sequence

raktárautomatizálás

Raktár-automatizálási megoldások a Coop számára

Nincs elérhető elem.

SSI SCHÄFER KATALÓGUS

Töltse le legújabb katalógusunkat!

SSI SCHÄFER Katalógus 2022

NAGYOBB HATÉKONYSÁG RENDSZERREL

Intralogisztikai termékek és megoldások a vállalaton belüli anyagáramláshoz


20.4 MB
AZ INTRALOGISZTIKA SZAKÉRTŐJEKÉNT MEGTALÁLJUK AZ IGÉNYEIHEZ SZABOTT MEGOLDÁST. KERESSEN MINKET TELEFONON VAGY E-MAILBEN!