In 2006 was SSI Schäfer verantwoordelijk voor het automatiseringsproject in Gütersloh. Wat was de achterliggende reden voor de uitbreiding en welke specifieke eisen had u voor het project?
Het op maat gemaakte krachtige systeem met de ergonomische ‘goods-to-person’ orderverzamelstations heeft de waarde in de afgelopen 14 jaar bewezen en is geëvolueerd met de uitdagingen en met ons bedrijf. Door de bedrijfsontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben we echter vooral de orderverzameling voor B- en C-items moeten uitbreiden. Op basis van onze langdurige samenwerking kon SSI Schäfer een geoptimaliseerde, toekomstbestendige en energiezuinige oplossing implementeren die de ruimte-efficiëntie, capaciteit en uitvoering verbeterde.
Bestaande material handling systemen, processen en materiaalstromen moeten worden aangehouden vanuit een duurzaamheidsperspectief. Naast het optimale gebruik van bestaande gebouwen was het een kwestie van planning van de uitbreiding op een manier die garandeerde dat deze plaats kon vinden tijdens actieve werkzaamheden. Het was van vitaal belang dat onze activiteiten op geen enkel punt hinder zouden ondervinden. We legden vooral de nadruk op de doelmatigheid van het systeem, evenals de ergonomie van de werkstations. Met het oog op de toekomstbestendigheid moest het nieuwe systeem flexibel op/af te schalen zijn om efficiënt te kunnen omgaan met tijdelijke orderschommelingen en toekomstige ontwikkelingen.
Hoe ziet deze oplossing eruit waarbij maximale uitvoering en flexibiliteit naast toekomstige levensvatbaarheid in een beperkte ruimte mogelijk is?
SSI Schäfer ontwikkelde een modulair concept van een zeer dynamische oplossing voor ons. Het is een oplossing die ons maximale flexibiliteit en uitvoering garandeert. Dit is waar SSI Schäfer ons iets echt unieks aanbood:
Met de gepatenteerde 3D-MATRIX Solution® is SSI Schäfer het enige bedrijf dat een innovatieve en krachtige oplossing kan implementeren in combinatie met optimaal gebruik van ruimte: een opslag- en orderpicksysteem verspreid over slechts 900 m² met een technische uitvoering van ongeveer 16 miljoen boeken per jaar. De innovatieve shuttle-technologie met supercondensatoren als energieopslagsysteem biedt krachtige prestaties en energiezuinigheid. Het nieuwe systeem moest ook flexibel schaalbaar zijn om toekomstbestendig te zijn. Ruimtelijk is een potentiële uitbreiding tot acht gangen mogelijk.
We hebben onze doelstellingen om de productiviteit en technische prestaties te verhogen, dankzij deze innovatieve en bovenal ruimtebesparende magazijnoplossing, bereikt.
Een aandachtspunt naast de uitvoering en flexibiliteit van het systeem, was ook de ergonomie van de werkstations die u in nauwe samenwerking ontwierp. Wat kenmerkt deze ‘feel-good-werkstations’?
Als onderdeel van onze sociale verantwoordelijkheid wilden we zorgen voor optimale ergonomische omstandigheden en de best mogelijke werkomgeving creëren. Wat heb je tenslotte aan een krachtig systeem als werknemers snel moe worden of hun gezondheid gevaar loopt?
Samen met onze werknemers, SSI Schäfer, de technische universiteit van Darmstadt en de startup cellumation hebben we een bijbehorend concept ontwikkeld. De oplossing bestaat uit speciale werkstations waar bron- en doelcontainers kunnen worden geleverd op één niveau en waar orderverwerkers bestellingen ergonomisch kunnen verwerken. De nieuwe werkstations in het shuttlemagazijn zijn multifunctioneel. Naast het samenstellen van bestellingen kunnen geretourneerde goederen opnieuw worden gesorteerd. Om de ergonomie verder te versterken en de werkomgeving te optimaliseren maken de partners ook gebruik van de individueel verstelbare werkhoogtes, ergonomische opstelling van de widgets, optimale presentatie van de informatie en aanraakvriendelijke materialen van de oplossing.
We gebruiken zelfs nieuwe technieken als het gaat om verlichting - de lichtkleur past zich aan het circadiaans ritme aan. In het geheel hebben we heel veel gedaan om te garanderen dat de werknemer niet merkt dat hij/zij hier op een hoogte werkt van 16 meter - en zich op zijn gemak voelt.
Meneer Horstmann, hartelijk bedankt voor het interessante gesprek.