energiafelhasználás, zöld raktár

Energiahatékony raktárak

A hatékony raktározás optimalizálja az energiafogyasztást, és garantálja a beruházás biztonságát

 

Erőforrások kímélése optimális energiafogyasztással

A raktárak optimalizált energiafogyasztása kíméli a környezetet, és egyaránt csökkenti a létesítmény üzemeltetési és karbantartási költségeit. Ez pedig hosszú távon nem csak nyugodt lelkiismeretet kölcsönöz, de a beruházás biztonságát is garantálja.

 

Az SSI SCHÄFER alapos szaktudással és sokéves tapasztalattal felvértezve már az intralogisztika és az épület tervezésekor nagy gondot fordít az energiahatékony raktározás megvalósítására. Raktártechnikai szolgáltatásaink széles választékának köszönhetően képesek vagyunk rendszerben gondolkodni, és olyan teljes körű megoldásokat kínálunk, melyek hatékonyan és tartósan biztosítják Önnek a sikert.


Energiahatékonyság a kezdetektől fogva


Az SSI SCHÄFER raktári és komissiózó rendszereinek tervezésekor és megvalósításakor az energiahatékonyság ugyancsak elengedhetetlen eleme a rendszertervezésnek. Ide tartozik többek között:

  • A rendszerelemek útvonal szempontjából optimalizált elhelyezése

  • Energiahatékony rendszerelemek és meghajtások alkalmazása

  • Könnyűszerkezetes kivitel

  • Kompakt raktárkoncepciók

  • Optimalizált hatásfokú meghajtási változatok alkalmazása

  • A hajtásteljesítmények csökkentése holtteher-kiegyenlítéssel

  • A súrlódás csökkentése megfelelő alapanyagok összepárosításával

  • Igény szerinti lekapcsolás

  • Az állványkiszolgáló berendezések főtengelyeinek intelligens vezérlése

  • Energia-visszatápláló berendezések

ERŐFORRÁSOK KÍMÉLÉSE OPTIMÁLIS ENERGIAFOGYASZTÁSSAL

Zöld épület és zöld raktári megoldások

Íme néhány terület, melyekkel kapcsolatban tanácsadást nyújtunk, és ahol Önnel közösen keressük a megvalósítást:


Megújuló energiák alkalmazása

Milyen lehetőségek vannak a napelemek, valamint a földhő- vagy naphő.hasznosító rendszerek használatára?


Energiatakarékos megvilágítás

Energiatakarékos világítótestek vannak felszerelve? Van jelenlét-ellenőrzési koncepció?


Alternatív fűtési rendszerek

Léteznek ésszerű kiegészítések, mint pl. pelletfűtés, biogáz-erőművekből származó távhő vagy infra sötétsugárzók?


Energiahatékony építkezési elemek

Megvalósítható az energiafelhasználást optimalizáló tető és homlokzat? A kapuk, ajtók, és zsilipek kellő mértékben szigeteltek?

Milyen hatást gyakorolna egy teljes körű raktári megoldás az energiahatékonyságra?

Nagy odafigyelést szentelünk az ingatlanok fenntarthatóságának, és a zöld épületek témakörének, melyet a „Zöld logisztika” címke alatt tárgyalunk. Igény esetén az SSI SCHÄFER nemzetközileg elismert minőségi pecséttel ellátott épülettanúsítványt állít ki a fenntartható és energiahatékony építésről.

Szakembereink kérés esetén a DGNB, a LEED vagy a BREEAM szerint tanúsítják az épületet.

A logisztikai épület gépesítésétől függően eltérő mennyiségű elektromos áramra van szükség a munkahelyek, az anyagmozgató eszközök, és az egyéb műszaki berendezések ellátásához, illetve a csarnokok hűtéséhez. Ezenkívül helyet kell teremteni az infrastruktúra – például a trafóállomások vagy a központi, ill. decentralizált töltőállomások – számára is. A logisztika és az épület helyes tervezésével az energiaköltségek egy része kiegyenlíthető a jó energiakoncepcióval. 

Az „annyit, amennyire feltétlenül szükség van, és a lehető legkevesebbet” alapelvnek megfelelően például a különböző akkumulátortöltési koncepciók vagy az energiagazdálkodás szempontjából optimalizált működés figyelemreméltó takarékossági lehetőségeket kínál a logisztikai technika számára.

A kompakt árutárolás szintén ezt a célt követi: a rendelkezésre álló raktárfelület maximális sűrűségű kihasználásával a raktári kapacitás ugyanazon az alapterületen akár 90 százalékkal növelhető, vagy 40 százalékkal több hely nyerhető. Az üzemeltető számára ez mindenképpen előnyös, hiszen a nagyobb árumennyiség vagy az alacsonyabb épülettérfogat, valamint az alacsonyabb épületfenntartási és hűtési költségek gazdasági szempontból ellensúlyozzák az ellenőrzött hőmérsékletű raktárcsarnokok állandó energiafelhasználását.

Továbbá az EN 16247 szabvány szerinti energiaaudit szolgáltatást – azaz az ingatlanállomány energetikai értékelését – is kínálunk ügyfeleinknek. 

Ezenkívül segítséget nyújtunk az energiakezelő rendszer kiépítéséhez, és ISO 50001 szerinti tanúsításához. Ez pedig azt a célt szolgálja, hogy optimalizáljuk ügyfeleink energiafelhasználását, továbbá megmutassuk és megvalósítsuk az energiamegtakarítási lehetőségeket. 

Az optimalizálási intézkedések keretében gazdaságossági számításokat végzünk, és megmutatjuk azok megtérülését (ROI, Return on Investment). Ezeket az intézkedéseket rendszeresen ismétlődő auditokkal ellenőrizzük, így hatékonyan igazolva a megtakarítási lehetőségeket.

Észrevétele vagy javaslata van?