Hatékony raktári rendszerek az online kereskedelem számára

Intralogisztikai koncepció az online kereskedelem számára

Az online kereskedelem rohamos fejlődése és terjeszkedése alapvető változásokat hoz azon vállalatok életébe, akik naponta szembesülnek új kihívásokkal. Annak érdekében, hogy lépést tartsanak a fejleményekkel, javítaniuk kell a raktár hatékonyságát és egyszerűsíteniük kell a belső folyamataikat úgy, közben költségeik csökkenjenek. Az Ön vállalata is profitálhat az e-kereskedelem növekedéséből az SSI SCHÄFER egyedi, személyre szabott, intralogisztikai koncepcióival.

A KERESKEDELEM ÁLLANDÓAN VÁLTOZIK

E-commerce

Az elektronikus kereskedelem vagy az „e-kereskedelem” az interneten keresztül történő értékesítési és beszerzési folyamatokra utal. Ez az elektronikus üzletforma olyan alapvető kereskedelmi változásokkal szembesült, amelyek befolyásolják a vállalatok teljes üzleti tevékenységét. Az online kereskedelem a fogyasztók változó viselkedése miatt gyorsan bővül. Most már sokkal gyakrabban vásárolnak az interneten keresztül, mint a hagyományos üzletekben. Az e-kereskedelem növekszik, és ez a tendencia a jövőben is folytatódik. A vállalatoknak alkalmazkodniuk kell azért, hogy ne maradjanak le, illetve azért, hogy egyáltalán az online kereskedelemben maradhassanak.

Az erősen versengő piaci szektorok, az alacsony haszonkulcsok, a kisebb mennyiségek és a folyamatosan növekvő és változó termékválaszték azt jelenti, hogy az online értékesítők egyre hatékonyabb folyamatokat használnak, miközben optimalizálják a szállítási időket. Ezek kritikus siker- és versenytényezők az e-kereskedelemben, mind a nagy, mind a közepes méretű vállalatok esetében. Ugyanakkor a szezonális rendelésicsúcsokat és az iparágtól függően - a kiterjedt visszárukat is kezelni kell.

Bár az online kereskededők kihívásai, a saját, házon belüli anyagáramláshoz kapcsolódnak - iparágtól függetlenül hasonlóak, mégsem azonosak. Az egyes megoldási stratégiák nagyban különböznek egymástól, és nagyon specifikusak. Ennek tükrében az SSI SCHÄFER hat piaci szektorra specializálódott, amelyben ötvözi teljes szakértelmét: élelmiszer-kiskereskedelem, élelmiszer- és ital-, kiskereskedelmi és nagykereskedelmi, egészségügyi és kozmetikai termékek, divat és ipar.

Minden nap, a több mint 10 500 alkalmazottunkkal, a több mint 70 értékesítési kirendeltségünkön, beleértve 10 termelési létesítményt és 4 kompetenciaközpontunkkal, bizonyítjuk, hogy az SSI SCHÄFER a piacon legjobban teljesítő vállalatok közé tartozik. Átfogó termékportfóliónk az innovációinkkal és a testreszabott megoldásainkkal szinte minden kihívásra megoldást kínálnak.

A rendkívül versengő e-kereskedelmben a vállalatok hatékony és rugalmas intralogisztikai megoldásokat igényelnek. Ez teszi lehetővé számukra, hogy a széles áruválasztékból minden egyes nap kiszállítsák ügyfeleiknek a megrendelt termékeket. Vállalatunk skálázható, rendszerelemeken alapuló, moduláris raktártechnikai megoldásai a legjobb eredményeket nyújtják. Olyan rugalmas intralogisztikai struktúrákat hoznak létre, amelyek képesek a rendkívül dinamikus online kereskedelmi igények kezelésére.

Az SSI SCHÄFER erőssége abban rejlik, hogy olyan raktározási megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik ügyfeleinknek a növekedést a változásokon keresztül.

Az SSI SCHÄFER széleskörű raktártechnikai termék- és megoldási kínálatot biztosít az e-kereskedelem számára. Ezek a manuálistól a teljesen, illetve részlegesen automatizált rendszerekig terjednek. Termékeink és megoldásaink a szakembereink által nyújtott kompetens tanácsadással és tervezéssel párosulva lehetővé teszik, hogy intralogisztikája optimálisan igazodjon e-kereskedelem követelményeihez, miközben felkészíti vállalkozását a közelgő változásokra. A megfelelő intralogisztika biztosítja, hogy ügyfelei elvárásait kielégítse. A folyamat során az e-kereskedelem előremutatóan bolyásolja vállalata növekedését!

Intelligens raktározási megoldások egyedi bevásárlókosárhoz

A gyorsan növekvő online kereskedelem igen magas elvárásokat támaszt az élelmiszer-kereskedők intralogisztikájával szemben. Ugyanis a költségek és a folyamathatékonyság erőterében az áruk hajszálpontos rendelkezésre állása döntő fontosságú. „Mai rendelés, mai kiszállítás” - ennek a magas elvárásnak kell megfelelni. De mire is van szükség?

A vásárlók kiszállítási időre és helyre vonatkozó növekvő elvárásainak teljesítése érdekében az online bevásárlókosár összeállításához elengedhetetlen a raktárlogisztikai folyamatok tökéletes összehangolása. Ennek során a legkülönfélébb szállítási opciókat is bele kell venni a logisztikai folyamatok tervezésébe: a házhoz szállítástól a boltból történő átvételen át az átvételi pontokra történő kiszállításig. Ezzel párhuzamosan a netes vásárlók rendelési és kiszállítási időpontokra vonatkozó hasonló preferenciáiból erős ingadozások adódnak a keresletben, melyek átfogó, intelligens rendszerekkel tompíthatók.

Igényes termékválaszték

A heti rendszerességű csúcsidőszakok,   lejárati idők és a cikkszámok következetes követése és a termékekkel való kíméletes bánásmód követelménye mellett további kihívások elé állítják az élelmiszer-kereskedők intralogisztikai rendszerét. Ez különösen a konszolidációs folyamatot érinti. A különböző hőmérsékleten tárolandó termékek egymás mellé helyezése ugyanis rugalmas rendszerstruktúrát kíván egy olyan tökéletesen összehangolt, átjárható hűtési lánc megvalósítása érdekében, amely a termékválaszték egyedi karakterisztikáját is figyelembe veszi. Az eredmény: a megbízások feldolgozása költségesebb és időigényesebb, mint a hagyományos árufeltöltés esetében.

Ezért az online élelmiszer-kereskedelemben a hagyományos árufeltöltéstől eltérő megrendelési struktúrát alkalmaznak. Míg a hagyományos árufeltöltésnél a csomagolási egységeket konszolidálni kell, az E-Grocery esetében különálló termékeket kell komissiózni. A különféle csomagolási módokat alkalmazó, kisebb kereskedelmi egységek megrendeléseinek összeállítása komoly követelményeket támaszt a logisztikai hatékonysággal szemben. Összehasonlításképpen: egy szupermarketben ezt a logisztikai lépést maga a vásárló végzi el azzal, hogy saját maga pakol be a kosarába. A hagyományos árufeltöltést alkalmazó, Case Picking-raktárakat leszámítva pedig a végfelhasználóknak szánt termékek kifejezett formabeli változatossága miatt a teljes automatizálás és a robotok által végzett anyagmozgatás nem valósítható meg ennyire egyszerűen.

Megoldási variációk ízlés szerint

A méret alapján történő, automatizálásnak köszönhető folyamathatékonyság ezért az online szupermarketek rendszertervezésének középpontjában áll, és jelentősen növelhet a dolgozók hatékonyságát. Az automatizmust és a kézi folyamatokat intelligensen kombináló, rugalmas, csúcsteljesítményű raktári rendszerstruktúrák iránt itt minden eddiginél nagyobb a kereslet. A klasszikus szállítási technika merev, rögzített szállítási útvonalait a nagyobb rugalmasság iránti növekvő igény miatt, egyre inkább felváltják az akadálymentes szállítóeszközök, mint például a kompakt vezető nélküli szállítórendszerek. Az ergonomikus és termelékenységre optimalizált munkaállomások gördülékeny és hibátlan komissiózást tesznek lehetővé. A nem ergonomikus kiegészítő tevékenységek, pl. a szállítóállványok megpakolásának automatizálása hozzájárul az erőforrások még jobb kihasználásához. Legalább ugyanilyen fontosak a nagy teljesítményű, hatékony konszolidációs pufferek, vagyis a megoldás a kiszállítás és a komissiózás szétválasztására. Ez lehetővé teszi a komissiózási algoritmusok optimalizálását, ezáltal a magasabb komissiózási teljesítményt. Ezen kívül a keresletben mutatkozó ingadozások miatt a terhelési csúcsok is kiegyenlíthetők, a folyamatok pedig tervezhetőbbek lesznek.

A raktárból nézve

A megoldás ezen építőkövei lehetővé teszik a kiszállítás utolsó szakaszának hatékony előkészítését, ami meghatározó a logisztikai koncepció szempontjából. A jövő kihívásainak, pl. az aznap vagy ugyanabban az órában történő kiszállításnak való megfelelés érdekében elengedhetetlen lesz az ellátási lánc átfogó szemlélete, elsősorban az e-kereskedelemben.

Megoldások az e-kereskedelem és a visszáru hatékony kezelésére.

A hagyományos kiskereskedelmi csatornák és a postai úton történő megrendelések egyre inkább összefonódnak. Számos területen többcsatornás vagy omnichannel modellekké alakulnak át. Az e-kereskedelem folyamatos növekedése egyre összetettebb és igényesebb szállítási láncokat eredményez. Az SSI SCHÄFER fejleszteni kezdte a szükséges raktártechnikai megoldásokat és koncepciókat az e-kereskedelmi piacra.

A „Fulfillment Factory” egyike ezeknek az intelligens fogalmaknak. Ez a moduláris komissiózó rendszer ideális az e-kereskedelmi alkalmazásoknál a komissiózás folyamatának és a megrendelés feldolgozásának optimalizálásában. Az áruk rendezhetők és dinamikusan szekvenálhatók a lehető legkisebb térben. Ugyanakkor a B2C és a B2B megrendelések feldolgozása mellett a visszáru kezelést is integrálták. Ez teszi a Fulfillment Factory-t különösen érdekessé a következő termékek esetében: ruházat, cipő, elektromos cikkek, játékok, háztartási gépek, gyógyszerek, kozmetikumok és egyéb fogyasztási cikkek.

Az SSI Carrier függesztett szállítópálya-rendszerek a Fulfillment Factory központi elemei. Az SSI Carriert 3 kg-ig terjedő terhelésre tervezték. A tárolódobozok RFID azonosítóval vagy vonalkóddal vannak ellátva, melyek a hibák megelőzésére szolgálnak, illetve különlegesen megbízhatóvá teszik a rendszert.

Az SSI SCHÄFER fővállalkozó és teljes körű szállító. Ügyfeleinknek egyablakos csomagot biztosítunk, amely magában foglalja az összes szükséges raktártechnikai, intralogisztikai terméket, megoldást és szolgáltatást. Így tudunk tökéletesen testre szabott intralogisztikai koncepciót nyújtani, amely képes az e-kereskedelem igényes és folyamatosan változó követelményeit biztosítani. Hatékony intralogisztikai koncepcióval megalapozhatja ügyfelei elégedettségét, biztosítva a vállalatának hatékonyságát és növekedését. Az SSI SCHÄFER eredményesen szolgálja partnerei fejlődését és sikereit.