schäfer_coop_eskilstuna-198.jpg

Kā un kāpēc Coop atsakās no manuālajām operācijām

No manuāli operējoša centra uz vienu no lielākajiem automatizētajiem izplatīšanas centriem

2020. gada oktobrī viens no vadošajiem pārtikas mazumtirgotājiem Zviedrijā Coop un SSI Schaefer – viens no pasaulē vadošajiem intraloģistikas produktu un sistēmu piegādātājiem, paziņoja par ilgtermiņa sadarbības uzsākšanu.

Mēs aicinājām uz sarunu Matsu Tornardu, Coop stratēģiskās piegādes ķēdes projektu vadītāju, lai uzzinātu vairāk par projektu, tā pašreizējo attīstību un Coop nākotnes mērķiem. Matss atklāja, kā un kāpēc Coop nolēma pāriet no pilnībā manuālas noliktavas uz vienu no lielākajiem automatizētajiem izplatīšanas centriem pasaulē.

“Pāreja uz automatizāciju mūsu nozarē ir ļoti izplatīta. Produktivitāte, ko piedāvā automatizētās operācijas, nav iespējama ar manuālu preču apstrādi,” stāsta Matss Tornards, Coop stratēģiskās piegādes ķēdes projektu vadītājs.

Mats Tornard_Coop PM

Domājot par darbinieku darba vidi, ilgtermiņa nākotni un nepārtrauktu efektivitāti, Coop pieņēma stratēģisku lēmumu ieguldīt līdzekļus jaunā, augsti automatizētā loģistikas centrā.

Viss noliktavā: kā darbosies 77 000 kvadrātmetru platībā uzstādītā sistēma

Ja jūsu pamatvērtības ir nelokāmas, tās ir skaidri jānosaka pirms projekta sākuma. Tieši tā rīkojās Coop. Paturot uzmanības centrā darbiniekus un ilgtspēju, mazumtirgotājs ņēma šos aspektus vērā katrā lēmumā par jauno objektu. Pirmkārt, preču piegādes tiks apvienotas ar valsts dzelzceļa tīklu, lai mazinātu autotransporta izmantošanu un līdz ar to arī CO2 emisijas.

Lielākā daļa ienākošo preču jaunajā izplatīšanas centrā tiks piegādātas ar vilcienu un tiks izkrautas tieši blakus pieņemšanas zonai. Preču pieņemšanas zonā būs uzstādīta konveijeru sistēma, kurā ietilpst arī NOK stacija un palešu pārbaudes stacija, lai pārliecinātos, kravas tiek iesaiņotas, novietotas un apstrādātas pareizi. Pēc tam preces tiek pārvietotas uz augstplauktu noliktavu, kur tās uzglabā līdz pasūtījuma saņemšanai. Tad paletes nonāk palešu sadalīšanas stacijā, kur tās sadala pa kastēm uzglabāšanai un sagatavošanai vēlāk saņemtiem klientu pasūtījumiem.

SSI Schaefer 3D-MATRIXSolution®, ko klients dēvē par “komplektēšanas uzglabāšanu” kalpo kā kastu buferis. Uzglabāšanas vietās darbojas SSI Flexi transportēšanas (shuttle tipa) ierīces, kas nodrošina uzglabāšanu un izgūšanu. Nepieciešamo palešu kraušanas secību automātiski iepriekš nosaka un kontrolē SSI Schaefer loģistikas programmatūra WAMAS® atkarībā no pasūtījuma satura, tā nodrošinot gan palešu stabilitāti, gan minimālu transportēšanas apjomu. Pēc tam SSI Flexi padod kastes uz palešu kraušanas staciju, kur palešu kraušanas robots sakomplektē pasūtījumus nosūtīšanai.

Gatavās paletes tiek padotas uz nosūtīšanas bufera vietu, kur pirms izsūtīšanas tiek apkopotas visas vienam klientam vai galamērķim paredzētās kravas. Visbeidzot ierodas kravas automašīnas, un paletes iekraušanas secībā tiek padotas uz nosūtīšanas durvīm.

“Dažreiz ir sarežģīti panākt vienkāršību,” ar smaidu saka Matss Tornards, “taču es uzskatu, ka mums kopā ir izdevies radīt vienreizēju risinājumu.”

Mēs viņam noteikti piekrītam.

Kur mēs esam pašlaik

“Neskatoties uz visiem pandēmijas radītajiem izaicinājumiem tirgū, esam gandarīti, ka projekta realizācija notiek saskaņā ar grafiku un ka līdz šim neesam piedzīvojuši nekādu kavēšanos,” stāsta Mats Tornards. “Mēs nupat esam pabeiguši izplatīšanas centra būvniecību. SSI Schaefer tagad būvē augstplauktu noliktavu un SSI Flexi transportēšanas (shuttle tipa) ierīces. Vienlaicīgi mēs strādājam arī pie savu iekšējo procesu pārveidošanas, lai gūtu maksimālu labumu no jaunās sistēmas.”

Ieguvumi un nekādu šaubu

“Ir lieliski, ka abi uzņēmumi šo sadarbību uztver kā ilgtermiņa partnerattiecības. Mums ir prieks, ka SSI Schaefer vienmēr ir gatavi piedāvāt savus jaunākos risinājumus, kas vēl nebija pieejami izkārtojuma plānošanas un projektēšanas posmos. Šī proaktīvā un inovatīvā domāšana noteikti palīdzēs realizēt mūsu izplatīšanas centra maksimālo potenciālu.

Jaunais objekts palīdzēs Coop paaugstinās piegādes ķēdes efektivitāti. Coop iegūs būtiski lielāku dienā nosūtīto pasūtījumu skaitu un pieejamāku un nevainojami izplānotu transportēšanu, pateicoties labākam dzelzceļa savienojumam.

Coop mērķis ir samazināt izkraušanas laiku veikalos, piedāvājot klientiem ērtas paletes un uzticot palešu kraušanu robotiem SSI Case Picking sistēmas ietvaros. Tas papildinās līdzšinējos centienus un nodrošinās ātrāku un stabilāku palešu sagatavošanu.

Viena no būtiskākajām šāda risinājuma priekšrocībām ir drošāka un ergonomiskāka darba vide. Pašreizējā objektā visi procesi notiek manuāli un ietver smagumu celšanu un nešanu, stiepšanos un tamlīdzīgas darbības. Ieviešot jauno risinājumu, lielāko daļu grūto darbu veiks automatizētas iekārtas, kurām lielākoties no cilvēkiem nepieciešama tikai uzraudzība un vadība. Tas ļaus Coop un uzņēmuma darbiniekiem koncentrēt uzmanību nevis uz iespējamo veselības apdraudējumu, bet gan uz stratēģisko domāšanu par to, kā vēl var uzlabot rezultātus.

Tieši tā būtu jādarbojas jūsu atbalsta funkcijām – tas ir, intraloģistikai un piegādes ķēdei.

Tas ir mūsu ziņā: ilgtspējīga nākotne ir jau tepat līdzās

“Ilgtspēja ir viena no Coop pamatvērtībām,” skaidro Matss.

Un tā tas ir bijis gadiem ilgi. Piemēram, pirms 30 gadiem uzņēmums bija pirmā pārtikas veikalu ķēde Zviedrijā, kas izveidoja savu organisko zīmolu – Änglamark. Zīmols ir labi pazīstams visā Zviedrijā un ir saglabājis savu sākotnējo vērtību – videi draudzīgu pieeju. Tāpēc 2020. gadā Änglamark Ilgtspējīgāko zīmolu indeksā tika atzīts par ilgtspējīgāko zīmolu Zviedrijā. Coop saņēma apbalvojumu arī šogad.

Matss turpina: “Pirms jauna projekta uzsākšanas mēs vienmēr ņemam vērā vides un ekoloģiskos aspektus.”

SSI Schaefer pieeja ir tāda pati. 2020. gadā SSI Schaefer bija pirmais materiālu pārvietošanas uzņēmums, kas pievienojās iniciatīvai “50 ilgtspējas un klimata līderi”. Šīs programmas mērķis ir cīņa pret klimata pārmaiņām un Apvienoto Nāciju Organizācijas 17 ilgtspējīgas attīstības mērķu (UNSDG) sasniegšana. Iniciatīva aicina tās dalībniekus izmantot inovācijas un ilgtspējīgus uzņēmējdarbības modeļus. Jaunais loģistikas centrs pilnībā iekļausies ilgtspējas koncepcijā. Tas nozīmē, ka būvlaukumā tiek izmantoti tikai sertificēti un apstiprināti materiāli, krāsas un komponenti.

Jaunais risinājums uzņēmumam sniegs arī citas ilgtspējas priekšrocības. Apvienojot aukstās un apkārtējās vides temperatūras uzglabāšanas zonas vienā objektā, Coop būs jāveic mazāk transportēšanas darbību, tā samazinot CO2 emisijas.

Coop jau izmanto dzelzceļu preču saņemšanai, jo tas ir draudzīgāks videi. Jaunajā izplatīšanas centrā dzelzceļa kapacitāte būs divreiz lielāka nekā pašlaik. Tieši blakus noliktavai atradīsies divi sliežu ceļi, lai nodrošinātu netraucētu un ātru izkraušanu. Vilciena sastāviem būs maksimāli atļautais garums. Ar šo risinājumu Coop varēs apmierināt gaidāmo pieaugošo pieprasījumu, neizmantojot citus transportlīdzekļus, piemēram, kravas automašīnas.

Coop ir uzņēmums ar savu raksturu, ilgtspējīgu pieeju un patiesām rūpēm par darbiniekiem. Tādas pašas v ir arī SSI Schaefer. Tas ir viens no iemesliem mūsu uzņēmumu veiksmīgai un saderīgajai sadarbībai. Mums ir prieks piedalīties tik aizraujošā projektā,” saka SSI Schaefer ģenerāldirektors Zviedrijā Mihaels Hilstrēms.