Utomhusmiljö Klingspor

Referens Klingspor

Kreativitet på tre våningar hos Klingspor

Klingspor, en stor regional arbetsgivare med säte i Haiger, Tyskland, har varit en av världens ledande tillverkare av högkvalitativa slipverktyg i över 120 år. Med en produktserie på mer än 50 000 produkter, levererar företaget över 200 ton slipmedel till 80 länder varje dag. Företaget har 36 produktions-och distributionsplatser runt om i världen för att säkerställa de regionala marknaders behov uppfylls på ett flexibelt sätt. Med en 120 år företagshistoria är det knappast förvånande att Klingspor värderar effektiviteten i sina interna logistikprocesser lika mycket som utvecklingen och kvaliteten på sina produkter.

Trots utrymmesbegränsningar har SSI Schaefer nyligen infört framtidssäkra logistikprocesser i slipmedelstillverkarens Klingspors lager i Haiger, genom att installera av en kreativ, automatisk lagerhållningslösning. Ett Navette-shuttlesystem som baserar på 3D-MATRIX Solution® och en helautomatisk högpallslager säkerställer idag effektiva processer och korta leveranstider.

HELAUTOMATISERAT LAGER FÖR KLINGSPOR AG

KLINGSPOR AG, TYSKLAND

Med en ökning av mindre men mer frekventa ordervolymer förstod Klingspor att det är avgörande med tillräcklig kapacitet, snabba och felfria processer och ett orderbehandlingssystem med 24 timmars verkan för att förbli konkurrenskraftigt. Med det faktum att företaget har som mål att uppnå en 5 – 10% tillväxt per år gjorde att detta blev ännu viktigare. Klingspors tidigare lager klarade inte längre av sådana utmaningar. Det var dags att agera.

I början var det inte tanken att den nya lösningen skulle vara helt automatiserad. Företaget var ju vant att till en stor del förlita sig på manuella processer baserade på ett pallsystem, kombinerat med Pick by Light plockningsmetod. Men när företaget utvidgade sin befintliga frakthall till ett hus med nytt logistikcenter var det dags att tänka om. Det var ett spännande projekt och en utmaning samtidigt, eftersom det tillgängliga utrymmet var mycket begränsat på grund av platsen natur. Det är ingen hemlighet att SSI Schäfer erbjuder ett brett utbud av effektiva lagringssystem, men detta fall krävde en särskilt kreativ lösning som består av innovativa system som måste kombineras i ett skräddarsytt arrangemang.

  • Eliminering av improduktiva sysselsättningsprocent

  • Optimering av interna logistikprocesser

  • Utvidgning av lagringsområden

I jobbet ingick vanlig planering, stålkonstruktioner för pallksystemet, samt hela pallar, transportband och plockningssystem. Projektpartnerna hade ett nära samarbete för att utveckla lagerlösningen steg för steg. Resultatet blev pallsystem för pallar med tre mittgång och dubbelt djup, ett shuttlesystem med flera nivåer för lagerlådor, och en mellanliggande plockning-och packningszon som säkerställer optimal användning av byggnadens tillgängliga utrymme. Lager- hämtningsmaskiner, Multinivå Navette-shuttle och lyftanordningar, omfattande system för lastpall- och lådtransport, övervakningsteknisk för systemet, materialflödessystem och SAP EWM (Extended Warehouse Management) logistikprogrammet ​​​​​​​slutförde lösningen. Höjdpunkten är att hela systemet är fördelat på tre nivåer på ca 2 400 m ², som alla är sammankopplade.

Det mest slående inslaget i denna speciella intralogistiklösning är den särskilda konfigurationen av plocknings- och packningszonen. Detta område befinner sig på marknivå och fungerar som en koppling mellan de två andra lagerenheterna. Under och över den finns ett automatiserat lådområde, där det totalt finns mer än 36 000 lagringsplatser. Shuttlesystemet använder 21 Navette-shuttlevagnar och nio Navette-lyftanordningar. Navette-shuttle färdas längs en körnivå på spår och stödskenor med hjälp av stålkonstruktioner av det automatiserade miniloadsystemet. Två lasthanteringsanordningar med dubbelt djup placerade ovanpå varandra gör det möjligt för truckarna att flytta totalt fyra lastenheter samtidigt på två lagringsnivåer i en enda lastcykel. Detta minimerar körtider och dubblar processeffektiviteten. Dessutom säkerställer Navette-lyftanordningarna att lådorna levereras snabbt från lagringsområdena till plockningszonen.

Pallsystemet med tre mittgång och dubbelt djup, med ca 13 400 kompletta lagringsplatser, ligger bakom detta arbetsområde. I detta avsnitt arbetar tre energieffektiva Exyz-staplingskranar (SRM) och servar lagringsplatserna snabbt och tillförlitligt. Ett pall transportsystem som inkluderar en programmerbar logikstyrenhet ansluter systemet, som har en höjd på totalt 26 m, till tre plockningsstationer och sektioner för varumottagning och varuleverans. I 120 flödeslagringsplatser levereras, plockas och ansluts AAA-objekt till lådområdet i det automatiserade pallsystemet.

Beställningar som består av varor som levereras på pallar och varor som ingår i det automatiserade miniload-systemet sammanförs helt automatiskt. De arbetsområden som behövs för detta har alla sammanförts i det här systemet. De omfattar fyra plockningsstationer för multiordrar och åtta packningsstationer för med hög plockningsprestanda. I lagret förvaras idag totalt 4 500 olika artiklar. Tillförlitlighet, noll plockningsfel, korta orderbehandlingstider och hög prestanda – allt detta trots begränsat utrymme.

ERFARENHETER FRÅN PARTNERSKAPET MED KLINGSPOR

Klingspor AG, Tyskland

"Genom hela projektet har vi fått hjälp av SSI Schäfer kunniga personal. Vi fick stöd av projekt-och konstruktionschefer, samt mjukvaruspecialister som var där för att hjälpa till under planeringsfasen och efter att systemet gick live."

Henning Mankel, chef för logistik och produktionsledning på Klingspor

Hur kan vi hjälpa?