Laatikkojen keräilyjärjestelmä tuotiin markkinoille lähetyserien automaattista keräilyä varten vuonna 2008, ja ratkaisu on sittemmin huomioitu useilla palkinnoilla, mukaan lukien arvostetulla MM Logistik Award -palkinnolla (2008). SSI SCHÄFER kehittää jatkuvasti laaja-alaista erikoisosaamistaan elintarvikkeiden vähittäismyynnin sektorilla.
SSI Case Picking ottaa tavarantoimittajilta vastaan kokonaisia lavoja ja kuljettaa ne automaattiseen lavalta purkuun kuljetinjärjestelmän tai automaattitrukkien avulla. Robotit purkavat kuormalavat automaattisesti joko osittain tai kokonaan, kerros kerrokselta. Tässä prosessissa hyödynnetään huipputason robotiikkateknologiaa, jolla varmistetaan tuotteiden hellävarainen käsittely.
Lavalta puretut tuotteet puskuroidaan yksitellen automatisoituun keräilyvarastoon SSI SCHÄFERin dynaamisten shuttlejärjestelmien avulla. Lisätehoa saadaan liittämällä shuttle-keräilyvarasto tarvittaessa SSI Case Picking -järjestelmän moduuliksi 3D-Matrix Solution®-ratkaisulla: erittäin dynaaminen 3D-Matrix kattaa niin varastoinnin, puskuroinnin kuin järjestelytoiminnotkin samassa järjestelmässä. Laatikot voidaan tuoda väliaikaisvarastosta oikeassa järjestyksessä lavausrobotille.
SSI SCHÄFERin WAMAS®-logistiikkaohjelmiston älykkäät moduulit laskevat tuotteille 3D-Matrixin pohjalta optimaalisen keräilyn, minkä jälkeen robotit lavaavat tuotteet automaattisesti tilauslavoille. Lavat kuljetetaan lähettämöön joko SSI SCHÄFERin kuljetinjärjestelmällä tai automaattitrukeilla.
Jokainen robotti toimii juuri niin hyvin kuin sitä ohjaava ohjelmistokin. Kokonaisvaltaisen ohjelmisto-osaamisensa ansiosta SSI SCHÄFERillä on kaikki tarvittava tieto talon sisällä. Tarjoamme käyttäjille optimaalisen yhdistelmän ohjelmistoja, sisälogistiikan laitteistoja ja teollista kuvankäsittelyä – kaikki samasta paikasta. WAMAS®-logistiikkaohjelmiston moduulit tekevät roboteista älykkäämpiä ja sopivia kokonaisvaltaisiin logistiikkasovelluksiin.
Lavausrobottien hallintajärjestelmän ydinkomponenttina toimii Robot Material Flow Controller (RMC). Ohjain käsittelee 3D-kuvadataa ja hyödyntää sitä robottien liikkeiden ohjaukseen. Modulaarisen rakenteen ansiosta WAMAS®-ohjelmiston kanssa voidaan käyttää myös erityistarpeisiin mukautettuja ratkaisuja.
Automaation tärkeinä mahdollistavina teknologioina toimivat teollinen kuvankäsittely ja huipputason sensorit. Niitä voidaan hyödyntää koneiden älykkäässä ohjauksessa, prosessien automatisoinnissa sekä tuotteiden yksilöimisessä ja tarkistamisessa.
Lisäksi tämäntyyppisillä järjestelmillä voidaan tarkistaa laatukriteereitä ja tuottaa arvokasta tietoa prosessien optimointiin. Järjestelmään tallentuvat kaikki olennaiset parametrit, jotka liittyvät tuotteiden optimaaliseen käsittelyyn. WAMAS® Vision -moduuli tunnistaa mahdolliset muutokset, ”oppii” ne itsenäisesti ja ottaa ne jatkossa huomioon kyseisen tuotteen kohdalla.
Älykäs Pack Pattern Generator laskee optimoidut lavat tapauskohtaisten määrittelytietojen pohjalta. Laskennassa hyödynnetään edistyneitä algoritmeja ja kuvankäsittelyjärjestelmistä saatavia tietoja. Kriteereille annetaan asiakaskohtaisesti erilaisia painoarvoja:
Volyymin optimointi
Tasainen kuorma
Tietyt rajoitteet ja tuoteryhmät
Myymäläkohtainen rakenne
Suunniteltu lava visualisoidaan heti laskennan valmistuttua, minkä jälkeen voidaan aloittaa tilauksen valmistelu ja käsittely SSI Case Picking -järjestelmässä. Järjestelmä käsittelee tilauksen tuotteet hyödyntämällä eränumeroa, parasta ennen -päiväystä tai First In, First Out (FIFO) -periaatetta.
Mikäli automaattisen lavauksen aikana ilmenee virhetilanteita, johtuen esimerkiksi vahingoittuneesta pakkauksesta, tilaus voidaan pakata samalle lavalle reaaliaikaisesti muokattavan lavauskuvion mukaisesti tai, mikäli vakaussyistä tarpeen, se voidaan myös pakata uudelleen toiselle lavalle.
SSI Pack Pattern Generator mahdollistaa jokaiselle lavalle ja myymälälle oman, yksilöllisesti konfiguroitavan ja automaattisesti toteutettavan layoutin. Älykäs, luokkansa paras pakkausalgoritmi laskee ja käyttää volyymioptimoituja, vakaita ja myymäläkohtaisesti optimoituja pakkauskuvioita.
”Täydellisen lavan” luomiseen tarvitaan kaikki tuotteet kattava ja oikeassa järjestyksessä toteutettava syöttö ja lavaus. Väliaikaisesti varastoidut tuotteet noudetaan keräilyvarastosta oikeassa järjestyksessä ja kuljetetaan lavausroboteille optimoidussa järjestyksessä. 3D-Matrix-ratkaisu mahdollistaa prosessin optimoinnin ilman tehokkuudesta tinkimistä tai erillisiä, tarkempaan järjestelyyn tarvittavia alijärjestelmiä. Tuotteet lavataan nopeasti ja luotettavasti lavoille tai rullakoihin käyttämällä aiemmin laskettuja ja optimoituja pakkauskuvioita kullekin myymälälle.
Prosessien automatisointi ja ergonomiset työpisteet mahdollistavat varastotyöntekijöiden raskaiden, fyysisten työtehtävien automatisoinnin sekä henkilötyövoiman käytön optimoinnin. Siten ne auttavat myös täyttämään maakohtaiset, joskus hyvinkin tiukat varastotyötä (esimerkiksi pakkasvarastotyötä) koskevat turvallisuusvaatimukset.
Laajan tuote- ja pakkausvalikoiman automatisoitu keräily ja lavaus mahdollistavat sujuvan toiminnan kaikkina päivinä ja kellonaikoina. Järjestelmään voidaan toteuttaa erilliset keräilyvarastot eri lämpötila-alueille, alimmillaan jopa -30° C.
Kaikki tavaranoudot kaikilta varastoalueilta ja jokaiselta työpisteeltä kirjataan WAMAS®-järjestelmään, mukaan lukien erätiedot ja parasta ennen -päiväykset. Näin käyttäjä pysyy tietoisena varastotilanteesta kaikkina hetkinä ja pystyy hyödyntämään varastoa optimaalisesti.
Automaattiset varastointi- ja keräilyjärjestelmät mahdollistavat varastotilan mahdollisimman tehokkaan hyödyntämisen sekä vaaka- että pystysuunnassa. Hyllystöhissejä tai kuljetinosuuksia varten jätettävät käytävät ovat kapeampia ja korkeampia kuin manuaalisessa tilauskeräilyssä kärryjä tai haarukkatrukkeja varten hyllyjen välissä tarvittavat käytävät. Myös automaattinen lavalta purku tai lavaus hoituu tilatehokkaasti robottisolujen avulla.
Lavausrobotit pystyvät täyttämään erikokoisia lavoja ja rullakkoja vakaassa, volyymioptimoidussa ja myymäläkohtaisesti optimoidussa järjestyksessä. Koska järjestelmä mahdollistaa laatikko- ja kappalekeräilyn yhdistelmän, sillä voidaan käsitellä erikokoisia tilauksia sekä käsitellä ja lavata laajojakin tuotevalikoimia yhdessä yhtenäisessä järjestelmässä.
Kun varastointijärjestelmä, järjestely ja lavaus toimivat hyvässä tasapainossa, kokonaisjärjestelmä toimii tehokkaasti ja tilankäyttöaste pysyy korkeana.
Sekalavojen hyvä vakaus varmistetaan optimaalisella pakkauskuvion laskennalla, tuotteiden huolellisella käsittelyllä ja pinoamisella sekä kuorman varmistuksella käärimällä lavat kiristekalvoon.
Elintarvikkeiden vähittäismyynti tarjoaa kuluttajille heidän tarvitsemansa päivittäistuotteet. Tuotevalikoiman laajuutta ja syvyyttä, tuotteiden laatua sekä toimitusvarmuutta koskevat vaatimukset ovat kasvaneet valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Vaihtelevien myymäläformaattien ansiosta kuluttajille on tarjolla laaja valikoima kuiva-, tuore- ja pakastetuotteita sekä erilaisia pakkausvaihtoehtoja. Siten myös sisälogistiikkaan ja tuotevalikoiman käsittelyyn kohdistuu monenlaisia vaatimuksia:
Parasta ennen -päiväysten huomiointi ja eränumeroiden jäljitettävyys.
Helposti särkyvien tuotteiden hellävarainen käsittely, jotta tuotteet säilyvät siisteinä ja näyttävät myymälässä houkuttelevilta.
Logistiikkajärjestelmän joustavuus ja kapasiteetti ajoittaisissa kysyntähuipuissa, esimerkiksi kausituotteisiin ja viikkokampanjoihin liittyen.
Myymälät haluavat pieniä eräkokoja ja tiheitä toimituksia sekä myymäläkohtaisesti optimoiden pakattuja lavoja ja rullakkoja. Näin ne pystyvät täydentämään hyllyjään nopeasti.
Volyymin optimointi kuljetusta varten.
Verkkokaupan kasvava osuus elintarvikkeiden ja päivittäistavaroiden myynnistä vaatii uudenlaisia varastologistiikan konsepteja, kuten kotiinkuljetukset ja asiakasnoudot.
Kasvavat energia- ja henkilöstökustannukset, työntekijäpula sekä tiukentuneet työterveys- ja varastoturvallisuusvaatimukset.
Korkeat tehokkuusvaatimukset ja elintarviketeollisuuden logistiikan aikataulupaineet. Työntekijöiden on pukeuduttava pakkasvarastotyössä suojavaatetukseen ja pidettävä säännöllisiä lämmittelytaukoja.
Logistiikkatilojen nouseva hintataso johtaa varastotilojen rakentamisen yhteydessä esimerkiksi tilansäästöön ja optimaaliseen tilankäyttöön liittyviin keskusteluihin.
Kaikki nämä muutokset vahvistavat trendiä kohti puoli- ja täysautomaatiota niin myymälätoimitusten kuin yksittäisten tuotteidenkin keräilyssä. Teknologiaa on voitava käyttää kaikilla elintarvikelogistiikan lämpötila-alueilla, ja sen avulla on voitava pakata erikokoisia ja -painoisia tuotteita automaattisesti ja vakaasti erilaisille lavoille ja rullakoihin.