Shuttle System Cuby with up to 36 storage levels

Uzņēmums Ponsse veic ieguldījumus savas noliktavas nākotnes risinājumos

Ieviešot inteliģentās automatizācijas koncepciju ražošanas piegādes intraloģistikai, uzņēmums SSI Schaefer ir radījis pamatu produkcijas izlaides pieaugumam par 50% viena no pasaules vadošajiem mežizstrādes mašīnu ražotājiem, Ponsse, montāžas rūpnīcā.

“Vecā krājumu noliktava vairs nevarēja nodrošināt efektīvas ražošanas piegādes jaudu un veiktspēju pieaugošajam pieprasījumam,” stāsta Tapio Honkanens (Tapio Honkanen), koncerna Ponsse loģistikas vadītājs. Ņemot vērā iepriekšminēto, inženiertehniskais uzņēmums, kas kopš 1995. gada tiek kotēts biržā, ar jaunu loģistikas centru savā ražotnē Vieremē (Vieremä), Somijā, uzsāka iekšējās loģistikas automatizāciju un digitalizāciju montāžas piegādei. Automātiskās intraloģistikas projektēšanu un aprīkošanu pasūtīja uzņēmumam SSI Schaefer. “Pārliecinoša vienkāršota koncepcija ar modernām tehnoloģijām, kas ļauj taupīt vietu un nodrošināt efektīvus, ar automatizāciju pilnveidotus atlases procesus,” Honkanens skaidro galvenos līguma piešķiršanas aspektus. “SSI Schaefer izprata mūsu prasības, analizēja problēmas, pētīja un veica skaitlisku aprēķinu un rezultātu aplēses un pēc tam prezentēja nākotnes vajadzībām atbilstošu koncepciju, kas ir izstrādāta saskaņā ar mūsu vajadzībām. SSI Schaefer ieviestais risinājums ļāva mums palielināt ražošanas piegādes jaudu par 50%. Turklāt tas ievērojami palielināja mūsu noliktavas darbības ražīgumu un kvalitāti.”

1970. gadā dibinātais koncerns Ponsse ir viens no pasaules vadošajiem mežizstrādes tehnikas ražotājiem. Uzņēmuma piedāvāto produktu klāsts iekļauj visu izmēru kategoriju mežizstrādes mašīnas, kas ir paredzētas jebkuriem klimatiskajiem un augsnes apstākļiem pasaulē. Visus produktus un to galvenās daļas Ponsse izstrādā un ražo uzņēmuma telpās Vieremē. Tur esošā rūpnīca pēdējos gados no sākotnējiem 300 mir paplašināta līdz 4 ha. Produkcija tiek laikā piegādāta no pievienotā jaunā galvenā loģistikas centra. Tajā tiek uzglabāti 8000 dažādu produktu, sākot ar transportlīdzekļu asīm, kas sver 4000 kg, līdz sīkām elektroniskām daļām. Strādājot divās maiņās, loģistikas centrs apgādā 100 dažādus rūpnīcas ražošanas līniju savākšanas punktus ar iepriekš pasūtītām daļām un montāžas komplektiem. Daļu uzglabāšanai, ātrai un nekļūdīgai komplektu atlasei un uzticamai, uz pieprasījumu vērstai ražošanas līniju piegādei SSI Schaefer ir ieviesis automatizācijas koncepciju ar paliktņiem paredzētu augstu plauktu noliktavu (HBW), sīku detaļu shuttle tipa transportēšanas sistēmu, kā arī kompaktu transportēšanas (konveijera) tehnoloģiju un ergonomiski veidotas atlases stacijas.


Pievēršanās automatizācijai un digitalizācijai

Katru dienu vidēji 12 kravas automobiļi piegādā loģistikas centram mežizstrādes mašīnu daļas no piegādātājiem. Lai varētu efektīvi izkraut daudzveidīgos izstrādājumus, Ponsse loģistikas centrā ir integrējis preču saņemšanas rampas. “Tās nodrošina ērtu izkraušanu no sāniem ar autokrāvēju,” skaidro Jani Eronens (Jani Eronen), SSI Schaefer pēcpārdošanas vadītājs Ziemeļeiropā un Austrumeiropā. Pēc pārbaudes, saņemšanas un nodošanas piegādes ar autokrāvējiem tiek pārvietotas uz pārsaiņošanas un uzglabāšanas vietām loģistikas centrā. Abās automatizētajās noliktavu sistēmās uzglabāšanu un izgūšanu veic, izmantojot 200 metru garu paliktņu vai konteineru pārvietošanas (konveijera) iekārtu, kas ir uzstādīta noliktavas sistēmu priekšējā zonā.

Uzglabāšanai HBW Ponsse saņemto preču paliktņi ar autokrāvējiem tiek ievietoti pārvietošanas (konveijera) iekārtās priekšējās zonas pārsūtīšanas punktos. Paliktņu pārvietošanas (konveijera) iekārta ievieto paliktņus uzglabāšanas un izgūšanas iekārtās (SRM). Triju eju automatizētajā augsto plauktu noliktavā ar 3700 palešu vietām dubultu dziļu paliktņu uzglabāšanai SSI Schaefer SSI Exyz uzglabāšanas un izgūšanas iekārtas vienpadsmit plauktu līmeņos nodrošina efektīvus uzglabāšanas un izguves procesus. Katra viena masta vienība sasniedz 40 dubultciklu caurlaidspēju stundā. Pēc montāžas staciju pieprasījuma paliktņi tiek nogādāti četrās paralēlās atlases stacijās HRW priekšējā zonā. Tur nepieciešamās lielākās daļas tiek manuāli atlasītas no izejvielu paliktņiem uz ratiņiem un transporta paliktņiem, kurus balsta ergonomiski pacēlāji un vada displeja indikatori. Pārvietošanas (konveijera) iekārta automātiski transportē izejvielu paliktņus atpakaļ uz Exyz pārsūtīšanas stacijām uzglabāšanai. Tādā veidā dienā tiek sagatavots 1600 līniju pasūtījumu no lielākām un smagākām daļām. Ražošanas līnijām sakrautos transporta paliktņus pārņem autokrāvēji un atkarībā no prasībām tiek pievienotas mazās detaļas, kas ir atlasītas shuttle tipa noliktavā.

Lai pilnībā automatizētu mazāku mašīnu daļu uzglabāšanu, SSI Schaefer ir radījis modernu, elastīgu vienlīmeņa shuttle tipa sistēmu SSI Cuby. Izcilo, ļoti standartizēto uzglabāšanas sistēmu veido plaukti, pacēlāji, Cuby automatizētā vadības transportēšanas (shuttle tipa) ierīce katrā uzglabāšanas līmenī, automatizēts celšanas, apkopes un jebkurām automatizētās vadības transportēšanas (shuttle tipa) ierīces izmaiņām paredzēts celtnis, kā arī vadības programmatūra. “Daļas, kuras ir mērogojamas pēc modulārā principa, kas ir optimāls sākuma līmeņa risinājums procesu automatizēšanai un digitalizēšanai sīko detaļu krātuvē,” spriež SSI Schaefer vadītājs Eronens. “Tādējādi kopējā Cuby Shuttle tipa sistēmas koncepcija piedāvā viedu risinājumu optimālai telpas izmantošanai nelielu detaļu uzglabāšanā intraloģistikā.” Piemēram, integrētā, novatoriskā un mērogojamā pacēlāja sistēma uzglabāšanas tvertnes priekšējos galos, ko izmanto konteineru padevei līdz plauktu līmeņiem, nodrošina kompaktu sistēmas izkārtojumu ar maksimālu uzglabāšanas vietas ietilpību. Uzglabāšanai un izguvei transportēšanas (shuttle tipa) ierīces izmanto visu plaukta dziļumu. Patentētais plauktu dziļuma atbalsts kravas apstrādes ierīces (LHD) vadīšanai ir unikāls sistēmas tehnoloģijā. Tādējādi SSI Schaefer tehnoloģija Cuby Shuttle ļauj divtik dziļi uzglabāt konteinerus un kastes, kuru svars ir līdz 35 kg, vienlaikus nodrošinot augstu pieejamību un caurlaidspēju.


15 000 konteineru apritē

Tā ir arī Ponsse situācija. Vienā ejā 65 m garā Cuby sistēma kopumā ar 34 transportēšanas (shuttle tipa) ierīcēm apkalpo apmēram 15 000 uzglabāšanas vietu. Te tiek uzglabāti konteineri vienas vienības atlasei. Uzglabāšanu un izguvi pārvietošanas (konveijera) iekārtā, kā arī divas atlases stacijas transportēšanas (shuttle tipa) ierīču sistēmas priekšējā zonā nodrošina divi pacēlāji. Efektīvā divkāršā celtņu konstrukcija ar LHD divstāvu funkciju nodrošina maksimālu caurlaidspēju. Vairāk nekā 50 procentu piegādātāju piegādāto sīko detaļu jau ir iesaiņoti glabājamās vienībās, kas ir precīzi izstrādātas komplektēšanai montāžas stacijās. Pēc tam, kad tās ir saņēmis autokrāvējs, tās tiek nogādātas pārsaiņošanas stacijās, kur tiek vienkārši atdalītas no paliktņiem vai ievietotas konteineros un ar konveijera tehnoloģiju pārvietotas uz transportēšanas (shuttle tipa) ierīču noliktavu. “Pēc tam tiek automatizēta uzglabāšana un izguve sīko detaļu noliktavā un izvietošana atlases stacijās,” stāsta Ponsse loģistikas vadītājs Honkanens. Uzticama sīko detaļu atlase komplektēšanai, lai apgādātu montāžas līnijas, tiek veikta divās goods-to-person jeb “prece pie cilvēka” darba vietās, pamatojoties uz pick-to-tote principu. Tāda paša veida konteiners kā izejvielu konteiners darbojas arī kā galamērķa konteiners. Kopumā Ponsse apritē ir aptuveni 15 000 LTF6220 sērijas konteineru no SSI Schaefer konteineru klāsta, lai Cuby sistēmā piekrautu uzglabāšanas vietas; tie tiek izmantoti arīdzan kā transporta konteineri ražošanas piegādei.

Optimāli saskaņojot pacēlāja un transportēšanas (shuttle tipa) ierīču veiktspēju ar transportēšanas (konveijera) tehnoloģiju noliktavas priekšējā zonā un divām goods-to-person jeb “prece pie cilvēka” darba vietām, Ponsse uzņēmumā Cuby priekšējās zonas darbinieki sasniedz 6000 atlases dienā. Atdalāmie konteineri atgriežas Cuby sistēmā, izmantojot konveijerus un pacēlājus. Atkarībā no pasūtījuma prasībām mērķa konteineri ar daļām no Cuby sistēmas tiek transportēti tieši uz montāžas līnijām vai konsolidācijas stacijām, lai tos apvienotu ar HBW uz paliktņa esošajām daļām. Visbeidzot, piegādi pieprasījuma punktiem ražošanā veic ar autokrāvēju vai vilcēju ar piekabēm. Pēc iztukšošanas ražošanas piegādes konteineri tiek nogādāti īpašā nosūtīšanas buferī Cuby sistēmā, lai tos uzpildītu.

“Harmonisks projekta process un izcilas tehnoloģijas automatizētai materiālu plūsmai,” raksturo Ponsse loģistikas vadītājs Honkanens. “Automatizētās uzglabāšanas sistēmas nodrošina maksimālu ietilpību pieejamajā telpā. Iespējas, kā arī pieejamība un piekļuves ātrums ir palielinājušies. Automatizētie un optimizētie intraloģistikas procesi ir ilgtspējīgi paātrinājuši precīzu ražošanas līniju un montāžas staciju apgādi un palielinājuši mūsu produkcijas izlaidi par vairāk nekā 50 procentiem. Tādējādi SSI Schaefer īstenotā koncepcija mums ir ar skatu nākotnē vērsts risinājums.”